Osu no seishin – Kämpa, och ge aldrig upp

Kyokushin karate är en kampsport som speciellt utmärks av hårdare sparring än andra karatestilar. Fokus ligger på att utveckla viljan till uthållighet genom hård fysisk och teknisk träning.

IF Lunds Karate Kyokushinkai

If Lunds Karate Kyokushinkai grundades 2001. Den är med sina drygt 300 medlemmar en av de största kyokyshinföreningarna i Sverige, och den första som grundades i Skåne. Vårt mål är att erbjuda bra karateträning för alla: elitutövare, motionärer, barn, ungdomar och pensionärer.

Grundaren av kyokushinkai karate, sosai Masutatsu Oyama.

Historia

Kyokushin karate grundades av Sosai Masutatsu Oyama 1957. Han föddes 1923 i Korea och började träna kempo som nioåring. Vid femton års ålder flyttade han till Japan och började träna Shotokan och Goju-ryu. Som artonåring erhöll han Nidan, 2:a dan.

Efter andra världskriget isolerade han sig på berget Minobu och tränade hårt. Efter ett år deltog han i ”All Japan Championship Tournament” och vann överlägset. Efter denna händelse beslöt han sig för att helt ägna sitt liv åt karate.

1954 öppnades den första dojon och tio år senare öppnades Honbu dojo i Tokyo. 1964 grundades International Karate Organization (I.K.O), som är det världsförbund som styr utvecklingen av Kyokushin karate. Idag är den ursprungliga Honbu dojo ett museum över Sosai och Kyokushin karate.

Sosai Masutatsu Oyama arbetade med att sprida och utveckla karate hela sitt liv, och efterlämnade vid sin död 1994, en av världens största och mest kraftfulla karatestilar – Kyokushinkai! Osu no seishen, var ett uttryck som myntades av sosai, och sammanfattar den stil han skapade väl. Orden kan översättas som “vilja till tålmodighet”, eller “att kämpa och aldrig ge upp”.

På 60-talet introducerade Attila Mészáros Kyokushin karate i Sverige och grundade Göteborgs Karate Kai.