Kumite – fight

Kyokushinkaratens kumite är en intensiv tävlingsform. Reglerna är utformade för att ge en tuff utmaning där deltagarnas fysik, kondition och vilja testas.
Tillåtna tekniker är slag och sparkar mot ben och bål, samt kontrollerade sparkar mot huvudet. Det är inte tillåtet med handtekniker mot huvudet eller att attackera rygg, leder eller gren. Samtliga tävlanden måste bära skydd i form av handskar, skenbensskydd med täckande fot och suspensoar/bröstskydd.

Vinst på poäng eller ”arbetsseger”

IPPON (fullpoäng) delas ut när någon deltagare är ”oförmögen att fortsätta tävla” i mer än tre sekunder. Får någon en ippon är matchen över.

WAZA-ARI (halvpoäng) delas ut när någon deltagare är ”oförmögen att fortsätta tävla”, men i mindre än tre sekunder. Efter en waza-ari fortsätter tävlingen tills tiden tar slut, eller någon har fått full poäng. (2 waza-ari = 1 ippon)

Efter ordinarie matchtid tas ett domslut. Antingen blir det en poängvinst, eller så utses en vinnare på ”arbetsseger”. Det innebär att den ena deltagaren har visat sig fysiskt eller tekniskt överlägsen i matchen. ”Arbetsseger” avgör om deltagarna har lika många poäng, eller ifall inga poäng har delats ut i matchen. Varningar vägs in vid domslut.

Kata – förutbestämt rörelsemönster

En kata är en serie blockeringar, sparkar, slag, svepningar, med flera tekniker som man använder mot en tänkt motståndare – en sorts formaliserad skuggfighting. Man tävlar utslagsgivande, två och två, men utför sin kata en i taget. I kata får den tävlande visa såväl styrka och hastighet, som elegans, rytm och balans.
Domarna avgör vem som har vunnit genom att göra en sammanlagd bedömning av framförandet. Här läggs särskild vikt vid till exempel teknikernas tempo, kraft och rytm, liksom andningskontroll.

TAIKAI JUTSUGO – tävlingsterminologi

Aka – röd
Awasete Ippon – teknik som ger slutsumma 1 poäng(matchseger)
Chui – varning
Enchosen – tilläggsrond i final
Fukushin – hörndomare (assisterande domare)
Fukushin Shugo Referees’ Conference
Genten – straff
Hantei – domslut
Hikiwake – oavgjort
Ippon – en poäng (matchseger)
Kachi (…no Kachi) – seger (…segrare)
Kiken – ringflykt
Saishiai – tilläggsrond
Senshuken Taikai – Mästerskap
Shikaku – diskvalifiering
Shiro – vit
Shushin – domare
Waza Ari – halv poäng
Zokko – fortsätt kampen