Rejäla utmaningar i Stora Höga Open 2019 – Alla deltagare förtjänar medalj

I slutet av januari genomförs traditionsenligt årets första karatetävling i Sverige. Det är en stor tävling med internationella inslag. I år var det flera klubba från Norge med, och tidigare har vi även sett spanjorer. I år samlades över 200 tävlanden. Tävlingen genomförs med tre parallella mattor, så det är mycket som händer samtidigt.

IF Lunds Kyokushinkai Karate ställde upp med 11 deltagare, fördelat på 8 barn och ungdomar samt 3 seniorer. De fick alla uppleva en tuff tävlingsdag.

Stora höga open är en lite hårdare tävling för barn än de andra stora tävlingarna under året. Här tillämpas nästan samma semi-kontaktregler som för vuxna. Det genererar något fler tårar och blåmärken, men alla får lära sig vikten av att blockera, redan som liten. En del gillar det mer än andra.

Dagen börjar med de yngsta barnen, 7-9 år, och fortsätter sedan med barn 10-11 och ungdom 12-13. Våra barn kämpade till sig 3 guldpokaler och en silverpokal under förmiddagen.

Eftermiddagen startade med kadetter, 14-15 år. Gustav representerade klubben och erövrade även han en guldpokal. Därefter startade våra tre seniorer Viktor, Tomas och Jesper nästan samtidigt i varsin viktklass.

Tomas fick tufft motstånd där han mötte den blivande slutsegraren i första matchen. Första 2 minuterna slutade oavgjort, vilket gav ytterligare en tvåminutersförlängning. Där fick han se sig slagen när tre av domarna ansåg att aka hade vunnit. Två domare hade velat se ytterligare en förlängning. Trist för Tomas som vann förra året och hade sett framemot att försvara guldet.

Jesper gick sin andra turnering. Han hade lärt sig en hel del från förra tävlingen vilket gjorde att han snabbt var i kvartsfinal. Här fick han en riktigt tuff match som han vann efter andra förlängningen. Tyvärr fick han en lårkaka som hämmade honom rejält i semifinalen, likaså i bronsmatchen. Jesper åkte hem glad i hågen med en fjärdeplats.

Viktor tävlade för första gången och det blev en snabb historia. Första motståndaren avfärdade han med en spark insida lår som genererade en Ippon redan efter 30 sekunder. Match två gick också snabbt. Till slut kom han till finalen där han fick möta på motstånd. Leo från Banzai har tävlat som junior i många år och var även han i sin första seniorfinal. Matchen gick till förlängning i vilken Viktor satte en Jodan mawashi geri i slutet. Segern var klar.

Föräldrar och coacher fick till slut köra hem en last med 11 duktiga fighters, 5 guld och en silver-pokal och ett oräkneligt antal blåmärken. Årets tuffaste tävling är över, och alla förtjänade medalj.

Nu laddar vi om för nästa turnering.