Lördagen den 18 oktober var klubben för första gången med på den stora Holländska tävlingen Waterpoort Cup i Sneek. Solen strålade från en klarblå himmel och det var minst 20 grader ute i charmiga Sneek, men vi spenderade med glädje hela dagen i en stor gymnastiksal. 😉 Med sina 268 barn från åtta länder och 35 olika dojo, var det den största tävlingen någon av oss har deltagit i. Sverige var efter Litauen och Holland tredje största nation och barnen mötte såväl gamla som nya svenska motståndare också.

Med tre mattor i salen och en avancerad organisation var det full fart hela tiden. Som tur var tävlade samtliga tjejer på samma matta. Sakar gjorde ett jättejobb som coach och såg till att våra fighters fick bästa möjliga stöd både inför och under sina matcher. Lunds hejarklack var återigen den överlägset starkaste (tack Gerda,…), vilket även andra svenska tävlande hade glädje av. Det var en fantastiskt lärorik och väldigt rolig tävling som vi gärna besöker igen.

Tilda
Min första match var rätt så tuff, men jag hade bättre kondis än min motståndare plus jag var mer aktiv, så jag vann den matchen. För ingen av oss fick in en huvudspark under de två minuterna vi fightades, men ändå så var alla domarna överens om att det var jag som vann.

Min andra match förlorade jag tyvärr… I början av matchen så var det rätt så lika, jag fick till och med in en huvudspark på min motståndare (fast den var inte hård nog, så jag fick inget poäng av den). Sedan i sluten av matchen så blev jag riktig trött och jag blev slarvig så jag tog ner min gard, och då satte hon två huvudsparkar på mig och vann matchen.

I min tredje match så tävlade vi om tredje och fjärde platserna. Min motståndare tappade sin kondis rätt så snabbt och jag var snabb nog så jag fick in en huvudspark, alltså jag fick ett klart poäng. Sedan så fightades vi tills de två minuterna var över, och då blev jag en klar vinnare för domarna tack vare mitt poäng (wazari). Så på så sätt kom jag på tredje plats.

Men jag hade i alla fall väldigt kul på tävlingen och det var helt underbart att få vara i Holland! Längtar redan till nästa år!!

Gerda
Jag skulle gå fyra matcher eftersom tävlingen hade poolsystem. Listan bestod av tre tjejer från Litauen, landet som är ett av de ledande länder inom kyokushin, och en danska jag mötte för 2 veckor sedan i Danmark och vann över.

Min första match var mot en tuff litauiska som hade starka slag och sparkar mot magen. Efter en minut började det kännas och jag blev trött. Hon får in en Jodan spark på mig och får en wazari (halvt poäng). Jag tappade garden och bara några sekunder senare gör hon samma sak igen. En wazari till, vilket innebär ippon och att matchen är slut. Litauiskan vann.

I andra matchen stod nästa litauiska på tur: en kort med väldigt aktiv motståndare som höll sig nära. Med mina hårda knän och mae geris skapade jag distans och fick in en träff med Jodan spark mot huvudet. Wazari för mig och matchen fortsatte på exakt samma sätt. Snart fick jag chansen igen och en till Jodan spark var i luften och träffade hjälmen. Ippon till mig och matchen var över.

Nästa match skulle bli mot den danska tjejen, men tyvärr blev hon knockad i sin första match och kunde inte fortsätta. Så det blev vinst till mig.

Sista matchen gick jag mot litauiskan som skulle vara bäst enligt värdena på pappret. Vi gick båda ut med hårda slag och sparkar mot kroppen. Matchen var intensiv och när mina slagkombinationer som jag har tränat på med Sakar gick igenom och hennes händer sjönk, passade jag på och satte Jodan mawashi och fick wazari för det . Matchen fortsatte och jag använde samma taktik igen, vilket funkade bra och ganska fort fick jag en wazari till vilket innebär ippon och att jag vann den matchen.

Jag kom på andra plats och är nöjd med mina insatser. En lärorik tävling med många bra fighters.

Saga
Min viktklass bestod bara av fyra personer, vilket betydde att vi bara var en pool och jag alltså skulle möta alla i klassen.

I min första match fightades jag mot en kortare tjej från Litauen. Inte särskilt långt in i matchen satte jag en mawashi jodan och fick min första wazari. Jag fortsatte på samma sätt och fick in ännu en hög spark som gav mig en till wazari och avslutade matchen.

Nästa match var mot en polska, som var den av mina motståndare som gick på hårdast. Inte heller den här matchen gick till fulltid, utan jag vann på ippon, tack vare två jodansparkar.

Min tredje och sista match var mot Ki som är jätteduktig och också från Sverige. Hon satte en huvudspark på mig en bit in i matchen, men fick inte in något mer. Matchen gick för övrigt jämt. Jag förlorade men är ändå nöjd med även den matchen. När matcherna var slut hade både jag, polskan och Ki vunnit respektive förlorat lika många matcher och man gick på siffrorna alla hade fått. Då jag hade näst lägst/högst siffror kom jag på en andraplats. Tävlingen var jätterolig och en mycket lärorik upplevelse – väldigt bra erfarenhet att ha. Jag ser helt klart fram emot att göra det igen.

Elvira
Jag tävlade i en grupp med åtta deltagare: 50-55 kg, ålder 14-15 år.

I första matchen så vann jag på två sparkar jodan mawashi geri.

I andra matchen så hade jag svårt att koncentrera mig och förstod inte riktigt vad jag skulle göra och jag blev osäker och backade, fast jag inte behövde.

I tredje matchen, om 3-4 plats så drev jag hela matchen igenom, men tyvärr släppte jag garden och min motståndare satte poäng.

Jag lärde mig jättemycket! Det var jätteroligt och jag vill i väg igen!!!